Gamle vaner forhindrer din glæde og engagement

Føler du dig stuck? Ufri og begrænset? Så kører du sikkert rigtig meget på autopilot. At gøre som du plejer kan være meget tidsbesparende og effektivt – men det kan sandelig også (og er det ofte) være det modsatte.

Forestil dig at din hjerne registrerer alt hvad du gør på film. Det er en film du spiller igen og igen fordi den før har ført til gode resultater. Men efterhånden som tiden går, ændrer omstændighederne sig. Du ændrer dig.

Men du spiller stadig den gamle film fx om, at gøre et godt job indenfor dit fag, hvor du bare har justeret ved, at skrue op eller ned for arbejdstiden. Det virkede godt engang, men nu er det hele anderledes. Du har fået større ansvar, medarbejdere, flere og andre opgaver. Du har prøvet at skrue op for arbejdstiden flere gange, men det rækker ikke. Du afprøver andre mentale strategier. Intet hjælper. Du sidder fast.

Du får ikke gjort den kæmpeforskel du gerne vil. Du får ikke mere tid til familien eller dig selv (hverken efter ferien, eller afslutningen af projektet). Det job, som måske var drømmejobbet, er blevet for surt. Kan du huske hvordan det var, at være glad og engageret? Ved du hvad du kan lide at lave?

 

Fordi du har kørt i for lang tid efter “plejer”, er du stuck

Nu har du ikke tid til at finde på andre løsninger, for du bruger alle kræfter på et job, der nu hverken giver glæde eller overskud. En anden kendt og brugt mental strategi er, at søge et nyt job. Men fordi du ikke har fået styr på kerneårsagen til, hvorfor du ikke er glad, så flytter nissen med.

For et års tid siden blev der skrevet meget om denne århusianske IT virksomhed, der havde nedsat arbejdstiden til 4-dages uger, vel at mærke med fuld lønkompensation. Det havde de gjort ud fra ønsket om, at mindske en stressende arbejdsdag, samtidig med at de sørgede godt for kunderne og deres indtjening. Det har vist sig virkeligt at kunne betale sig. Du kan læse mere her

På samme måde kan det betale sig for dig, at gøre noget HELT radikalt og anderledes – og se stort på, hvad andre mener om det, og dig.

 

Derfor skal dine mentale strategier have et eftersyn

Engang i mellem skal bilen til service og din telefon skal opdateres jævnligt, for at alting fungere som det skal. Sådan er det også med dine mentale strategier. Og ikke bare det. Fordi du er blevet ældre og mere erfaren, og omstændighederne har ændret sig, så er det langtfra sikkert, at du synes det er interessant og givende, at blive ved med at arbejde med det, du altid har gjort. Det er derfor mister du energi og engagement.

 

At føle sig stuck er et wake up call

Alle dem jeg hjælper fortæller, at de har følt sig ufri og begrænsede i lang tid, og ofte har de først handlet på det efter, at kroppen begyndte at sige fra på forskellig vis, for eksempel med stresslignende symptomer. De siger alle, at de ville ønske de havde gjort noget ved sagen, noget før!

De har knoklet i så mange år og troet at deres arbejde var det de ville. De har lejlighedsvist kunne blive høje af en fantastiske indsats, men de er faktisk kørt træt. De har været bange for at blive fyret, for at sige nej til presset og arbejdsforholdene, og har derfor ikke sagt fra. Det slider.

 

What’s in it for you?

Hvis du tager dig tiden til, at skifte dit firkantede vognhjul til det runde, som på tegningen ovenfor – oven i købet et efter dit eget design, lige som du kan lide det – Så er du godt i gang med, at skabe dig det arbejdsliv, som du fortjener. Og som du og din familie har brug for, at du har. Derfor bliver du langtidsholdbar.

Tænk på, at det er en tredjedel af dit liv, du gør mere meningsfuldt og rigt. Mindst.