Derfor skal du tage din arbejdssituation alvorligt

Når en bokser bliver slået ud med et knockout, så forstår hun ikke, hvorfor benene ikke vil bære hende. Sådan er det også med stress. Du fatter ikke, at hovedet ikke vil arbejde ordenligt for dig.

Det tager desværre rigtigt lang tid fordi du har overanstrengt dig, måske hver dag i flere år. Ligesom en bil, der ikke bliver passet. Den går i stå eller vil ikke starte. Irriterende også… Den skal jo bare køre, ikk?

Lige sådan med dig. Langsomt og uden advarsel bliver din evne til at bedømme og vurdere korrekt dårligere og dårligere – og du ved det ikke engang! Evnen til at tage rettidige beslutninger bliver lidt efter lidt sat ud af spillet.  Og du ved stadig ikke at der er noget riv rav ruskende galt!

Men det her handler faktisk slet ikke om stress.

 

Ups. Det var vist min kernekompetence, at tage ansvar og gode beslutninger?

 

Folk, der er meget pressede, har bare ikke overskud til, at passe tilstrækkeligt på sig selv. Har man haft stress bliver man ikke bedre til at håndtere det. Det er fordi stress er en overbelastning. Det er ikke træning, som du bliver stærkere af. Desværre tror vi, at vi kan byde vores krop og sind timevis af koncentreret arbejde uden pause. Vi risikerer en knockout i overført betydning.

Der har jeg været. Engang. Nu er det heldigvis anderledes.

Det mest intelligente er selvfølgelig, at undgå knockout…Handle i tide. Glæde er energi, engagement, et godt og ordentligt arbejdsliv!

 

Her er et uddrag fra en klient jeg talte med inden han startede på sit forløb.

 

Jeg er sådan en, der dør med støvlerne på…!

 • A. Hvordan har du det?
 • B. Joh sådan meget godt, måske
 • A. Sidst vi talte sammen, da sov du ikke ordentligt om natten og havde alt for mange timer på arbejdet. Er det blevet bedre?
 • B. Mmmjah. Nej faktisk ikke. Det har jo været sådan siden jeg blev stresset for de der 3 år siden. Min chef siger, at jeg bare skal sige fra, når det bliver for meget, men der kommer ikke færre opgaver…
 • A. Aj DET går da ikke. Hvordan klarer du det? Hvad gør du?
 • B. Tjo. Nok ikke så meget. Men jeg ved jo heller ikke rigtigt hvad jeg skal gøre, og sådan er det vel også bare på arbejdsmarkedet. Der er meget arbejde. Det siger alle. Det er vist bare mig, der ikke kan finde ud af, at håndtere mine stresssymptomer…
 • (A. !!??!!)
 • A. Hvad skal der til, at du kan finde ud af, at håndtere det, at du ikke sover om natten?
 • B. Jeg skulle jo nok have lidt fred. Men jeg siger også somme tider til min chef, at jeg er en af dem, der dør med støvlerne på…
 • (A. !!??!!)
 • A. Hvad mon din kone og dine to drenge ville sige til det?
 • B. Jah øh, det ville de nok ikke blive så glade for. Aj, men jeg skal også holde op med at sige sådan noget pjat. Det er jo nok heller ikke så slemt. Jeg skal nok bare tage mig sammen.
 • A. Ja Mozart sov heller ikke om natten. Han døde tidligt.
 • (B. !!??!!)
 • B. Hmmm lige nu, hvor vi taler sammen, går det op for mig, at det faktisk er et kæmpeproblem for mig, at jeg ikke sover ordentligt… men jeg ved bare ikke, hvad jeg skal gøre… Jeg har dog en aftale hos en psykolog om 4 måneder, før var der ikke tid – og jeg skal jo også passe mit arbejde, ellers tjener jeg ingen penge.

 

Hvad tænker du?

 

Hvor vigtigt er dit liv for dig?

Er du villig til at arbejde for, at du kan være glad, have energi og være noget for andre?

Vil du finde dig i arbejdsforhold som ikke passer til dig, eller har du resigneret og lader stå til?

Hvilken rollemodel vil du være for dine børn?

På en skala fra 1-10, hvor 10 er højest, hvor vigtigt er dit liv for dig?

Er du sådan en der dør med støvlerne på?

 

 

Det er dit problem og derfor dit ansvar

Man kan sagtens give andre eller sine omstændighederne skylden for den situation man er i. Men hvad får du ud af det? Giver det mening?

Man kan også sige, at bokseren selv er uden om at få en knockout – men din arbejdsplads er vel ikke en boksering? Uanset hvad, så er det dig, som mærker konsekvensen – derfor ejer du problemet.

Hvad skal du så gøre – ja du skal såmænd “bare” lytte til, hvad din krop fortæller dig og agere på det. Hvis du tjener en høj løn og du er bange for at blive fyret, så kan du vælge, at gå med frygten, gøre ingenting og håbe på, at problemet forsvinder af sig selv. Eller du kan vælge at handle fordi det giver dig indflydelse på løsningen og mulighederne for at få det, som du gerne vil have.

Hvad vælger du?

 

Kom til
Online foredrag d. 11.12.17 kl. 14