Skyggedans

Din skygge er interessant fordi her ligger mange af dine skjulte styrker, nye talenter som du kan udvikle og få gavn af. Skyggerne repræsenterer dit potentiale. Og dit værn mod selvsabotage.

Skygge… Hvad er en skygge? Den er den mørke eller usete side af noget. Udtrykket bruges ofte om de sider af os selv, som vi ikke er ret stolte ved, gemmer langt væk, ikke vil se på eller indrømme.

De fleste jeg taler med siger, at de gerne vil udvikle sig. Gøre ting anderledes. Men de er fastlåst og ved ikke, hvordan de kommer videre. Nogle ved godt, hvad de vil – de fleste vil bare ud af den situation de står i. For nogle haster det mere end andre. Sjovt nok, gør vi først noget ved tingene, når de brænder på. Den brændende platform er en klassisk metafor i projektledelse. Hvor er du lige nu?

 

Dybet – hvor du møder dig selv

Når du er gået igang med, at arbejde hen i mod det du vil, dit mål, så kan du opleve, at tingene begynder at spænde ben. At du ikke kan få dig selv til noget, som du kan se er nødvendigt og som du ved at du kan. Du gør det bare ikke.

Rigtig mange mennesker er bange for, at stå frem i grupper, holde tale eller foredrag, sige hvad de mener. Vi bryder os normalt ikke om, at stikke ud. Være for meget. Prale.

Lige pludselig er du måske blevet din egen værste fjende. Saboterer dine hensigter. Så har vi alle vores favorit “dyb”. Nogle gemmer sig derhjemme og gør ingenting. Nogle shopper vildt. Andre går i byen og drikker en masse rødvin. Når du har lært dit favorit-dyb at kende, begynder du, at kunne se når du er landet der og efterhånden, hvordan du kan komme op af det.

 

Din skygge er din største læremester

Tænk engang på Præsident Clinton, som havde alt, var dygtig, populær, det kørte for ham. Indtil han blev afsløret i utroskab. I USA ved man godt, at ting man ikke “må” bliver afsløret og vi var mange som undrede os. For han er jo ikke dum.

Det var hans skygge. Hvilken specifikt er svær at sige. Måske troede han inderst inde ikke på, at han fortjente, at være præsident, eller at alt gerne må fungere. Samtidigt. Måske havde han skyldfølelse ift. sin dygtige kone. Han var glad for kvinder, men havde forsømt at arbejde med denne side af sig selv og gemte den i stedet væk. Gjorde den til en skygge.

Har du nogensinde prøvet at holde en badebold under vandet? Hvad sker der når du slipper kontrollen? Så springer den til overfladen. Sådan er det med skygger, hvor vi ikke har arbejdet med kerne “problemet”. De springer lige op i ansigtet på os: “se mig, se mig, du skal arbejde med mig”!

 

Sådan gør du

Kig dig omkring. Se på andre mennesker. Hvad har du mest energi på – hvad bringer dig i affekt? Hvad forarger dig? Det er dine mørke skygger. Hvem beundrer du og for hvad? Det er dine lyse skygger, dine skjulte styrker.

Sæt ord på og analyser. Det er en af de mest effektive måder, at udvikle sin personlighed på.

“Kig på verden. Den laver teater for dig hver dag. Alt – lige fra politik, TV Avisen, kongehuset og ‘aktuelle debatter’ til Danske Bank – er skuespil, som andre ‘opfører’ for dig i nøje udvalgte kulisser og sirligt udvalgte kostumer med sjuskede manuskripter. De vil så gerne have din opmærksomhed og have dig til at tro på, at de er virkelige. Men det er de ikke. Det er teater. Tro mig. Jeg er selv dramatiker og ved, hvad jeg taler om.” Citat Line Knutzon

 

Rigtig dejlig fredag og weekend!