fbpx

Oprindeligt tiltænkt faste og fordybelse

Julen er lysets store fest. Opmærksomhed, gaver og familiekomsammen. Men hvad handler julen i virkeligheden om? Før kristendommen var der en yulefest. Man har altid fejret at nu skulle lyset vende tilbage fra vintersolhverv d. 22. december.

Nogle elsker julen. Andre hader den. Men der er mange slags jul. Det behøver ikke at handle om det materialistiske hurlumhej, eller om påtvungent samvær med familiemedlemmer du dybest set ikke har noget til overs for.

Det er bedre at bruge tiden med mennesker du holder af og som giver dig glæde. Der spreder du nemlig selv mest glæde.

Du kan også vælge at holde julen og adventen som den oprindeligt var tiltænkt. Nemlig en tid til fordybelse for at skabe klarhed.

 

Rollespil og sceneskræk

Kierkegaard mente at det var i relationerne til andre mennesker vi udvikler os mest. Måske er der noget om det. Selvom familien for de fleste er et trygt sted i barndommen, kan det alligevel være svært at tilpasse sig så hele familien trives.

Det er der du formes og udvikler dig i de første år. Nogen føler de aldrig rigtigt har passet ind.

Senere i livet er det læringer fra barndommen vi arbejder på at afvikle, fordi de ikke længere passer til os og fordi de begrænser os. Du har måske ikke lyst til at spille den rolle som du fik engang – eller tog på dig, fordi du troede det var bedst.

Da Jesus blev født var han spået en rolle som jødernes konge. Og man glædede sig for nu skulle romerne have hvad de fortjent. Men profeternes ord blev misforstået og Jesus selv spillede konge på sin egen måde.

Han ville ikke spille magtspil på den storpolitiske scene. Men endte med at gøre det alligevel. Bare på en måde det etablerede system ikke brød sig om. Det gjaldt både romere og jøder. Vi ved alle hvordan den historie endte.

 

Hvem er du?

Måske kender du til at blive upopulær når du ønsker at spille din rolle på den måde du mener er rigtig? Også selv om din familie, venner og din arbejdsplads forventer at du gør det på samme måde som altid, eller helt på deres præmisser.

Du har måske ikke længere lyst til at være effektiv forretningskvinde, pligtopfyldende bogholder eller øko-spelt mor. Du kan godt forvente at der kommer reaktioner af forskellig slags.

Hvis du ikke vil spille den rolle der er tiltænkt dig, men heller ikke har modet til at gøre op med den. Så har du et problem, for man kan ikke være to ting på en gang. Det giver meningskrise og du risikerer at føle dig som offer for omstændighederne.

At løfte sig fra sine gamle tankemønstre og værdier du har med hjemmefra kan være en hård proces. Men at løfte sig selv op fra offer-kælderen til den ny bolig i penthouse – det er ikke for svage sjæle.

 

Julen er lysets store fest

Adventstiden, som begynder idag handler om, at skabe klarhed i mørket før lyset vender tilbage. I gamle dage var advent en fastetid. Det giver god mening, for man skaber bedst klarhed i sindet når maven ikke kræver al energien.

Det er mørkest før daggry siger et ordsprog. Vintertiden er perfekt til stille reflektion. Som en gåtur i skoven med tyst snefald og hvidhed.

Klarheden skal bane vejen for sjælens genfødsel. Eller bare den person som du mener du nu har udviklet dig til. Du skal stille dit lys frem så andre kan se det. Uden rollespil.

 

Læs også denne artikel om dit potentiale og om at stå frem som dig selv

Har du lyst til at læse juleevangeliet, så finder du det her.

Glædelig 1. søndag i advent!