Hvad gør du når overskuddet kan ligge på et meget lille sted?

Du får mere overskud ved, at tage dig selv alvorligt. Både på jobbet og alle andre steder.

 

Jamen, jeg tager da mig selv alvorligt hver dag…?!

Ja. Det synes vi, men det er faktisk ikke helt sandt. Vi går på kompromis med vores egne behov hele tiden og vi er så vant til det, at ingen tænker nærmere over det. Vi følger ikke vores egne gode råd  – og vi er så lidt ude af kontakt med os selv, at mange af os ikke aner hvad vi får energi af.

Ved du det?

For eksempel skal jeg altid huske mig selv på, at gå på toilettet når jeg kan mærke det? Fordi der bare altid liiiige er det og det jeg skal gøre. Såsom at blive færdig med emailen, eller noget andet.

Faktisk er det helt enkle ting der viser din krop at du anerkender den. Og det er mere vigtigt end mange tror.

 • Kommer du for sent i seng fordi du bliver hængende når I hygger jer så godt?
 • Får du lige det stykke is eller kage mere, end din mave kan holde til?
 • Går du den tur i frisk luft du længes efter?

 

Det er små ting i hverdagen, som fortæller vores underbevidsthed, at vi ikke behøver at tage vores behov alvorligt. Det overføres nemt til, at det heller ikke er nødvendigt at sige fra når endnu en opgave bliver lagt på dit skrivebord… det er jo bare en lille en… Og der er ingen grund til at tage hensyn til sig selv, eller at du nu endnu en gang knokler dig igennem dagen.

Som man gør en ting – gør man alting.

 

“Nej. Det er arbejdsforholdene der er noget i vejen med!

De skulle interessere sig mere for, hvordan det er at være her,
fremfor at kun at kigge på sygefraværet i regnearkene.”

 

Ja. Det er frustrerende. Men ved du hvad? Det er kun det øverste lag i en svær problemstilling, der handler om, at alle hænger i den berømte klokkestreng og har for meget om ørerne.

 

Generelt kan man ikke styre hvad andre tænker og gør. Men du kan styre hvad DU gør. Læs hvordan herunder.

 

Din succes med det afhænger rigtigt meget af, i hvor stor grad det lykkes dig at fokusere på dig og det du kan styre – og IKKE blande andet eller andre ind i det. Til syvende og sidst er det jo dig, der har ansvaret for dit liv, ikke?

 

 

Sådan giver du dig selv mere overskud på jobbet

Helt ultrakort – så handler det om, at du sørger for, at du har det godt. At din krop har det godt, for det er den der genererer din energi. Det kan være helt basalt som i at sørge for at få søvn nok, ordentlig mad, ingen alkohol osv. som du garanteret allerede ved.

Og så er der alt det andet… her er et af de vigtigste – som faktisk også er helt ligetil.

 

Din kropsholdning er en genvej til velvære. Klik f.eks. ind på denne fine video om hvordan vores humør påvirker kropsholdningen og OMVENDT. Meget vigtigt.

Amy Cuddy er forsker i kropssprog ved Harvard University. Klik videre her til Amy Cuddy’s TED talk på YouTube!

 

TED Talks er en ære at blive inviteret til og det her, er en fantastisk god video.

 

Sådan bliver du kropsbevidst og finder din genvej

Rent praktisk skal du øve dig. Hver dag. Det er at tage sig selv alvorligt på et helt grundlæggende plan. Selvkærligt og omsorgsfuldt for den værdifulde person du er. Husk det.

 

Hver gang (som i hver eneste gang) du går nogen steder – gerne en tur – kan du træne opmærksomhed på din kropsholdning.

Problemet er at vi spænder op når vi har travlt fordi vi strammer op mentalt. Det spejles af kroppen. Nogle tænker faktisk “jeg skal vist til at stramme op!” Nogle kan mærke en fysisk knugen i maven. Er du en af dem?

 

Din støttende og energigivende kropsholdning begynder med det du tænker…

 1. Tænk for dig selv, eller sig højt: Jeg er god nok. Jeg klarer det her fint. I dag er en dejlig dag. Der sker kun gode ting for mig. Osv.
 2. Løft brystbenet. Så ranker du ryggen og skuldrene kommer på plads væk fra ørerne, hvor de hører til
 3. Så kan du trække vejret ned i maven og giv slip på maven så den kan arbejde. Tag flere dybe vejrtrækninger
 4. Gå mens du giver slip på kontrollen over hofterne. Lad dem svinge fra side til side, sådan helt naturligt…
 5. Sæt trin et til fire sammen

 

Det er da nemt, ikke?

 • Du får ilt til hjernen og kroppen
 • Det er vildt som det frisker op og sender humøret i vejret
 • Det højner din energifrekvens
 • Du sætter gang i første chakra, der handler om tryghed og jordforbindelse
 • Du sætter især fokus på andet chakra, det energipunkt, som står for livskraft, kreativitet og glæde
 • Du tænker mere konstruktivt og bekymringerne toner i baggrunden. Bekymringer er nemlig det største spild af din tid og din energi
 • Du får overskud til at begynde den positive spiral ved at gøre endnu flere ting, som du ved er godt for dig og din energi

 

 

Men hvordan hænger det lige sammen med mere overskud på jobbet?

Gennemgående får du, udover større overskud, en generel bevidsthed på hvordan du har det, så du kan tage ansvar for dig selv. Og som beskrevet: det klarer hjernen og du får overskud til for eksempel at sige fra.

 

Vi er holistiske væsener og vi kan ikke dele os selv op i en arbejdsperson og en privatperson. Ligesom du ikke kan hænge dine følelser på knagen før du går på job eller lægge hjernen af på jobbet før du går hjem. Vi bruger os selv 100% begge steder og det skal vi tage hensyn til. Og vi skal bruge den viden til at give os selv omsorg og næring.

 

En rank kropsholdning oversættes af sindet til at du står ved dig selv. Du træner selvomsorg gennem kroppen fordi du får større kropsbevidsthed. Det gør at du får lettere ved at sige fra – og det har du brug for, når jobbet og arbejdsforholdene er belastende. Du får det overskud der skal til for at kunne overskue, hvor du bedst lægger din arbejdsindsats og til at skabe de gode relationer til kolleger, medarbejdere og chefer. Det kan meget vel godt komme til at betyde en del for din pengepung også.

 

Du har meget brug for at kunne sige fra og ikke tage overansvar – det er det du kan styre. Det de andre skal og tænker – det kan du ikke styre.

Giv gerne din mening til kende eller skriv til mig.

 

Marianne Arnkjær
 • Facebook
 • Gmail
 • LinkedIn

 

 

 

 

Vil du lære og høre mere? Så tilmeld dig mit nyhedsbrev, der handler om selvudvikling der virker.

Fandt du denne artikel interessant, så vil du måske også gerne læse “Sådan kickstarter du rejsen fra stress og dårligt selvværd” Eller “Arbejd mindre. Opnå mere. Få bedre resultater!“.