Kend din stress type

Pres og stress på arbejdspladserne er helt almindeligt i dag. Derfor kend din stress type!

 

Hvordan er du, når du føler dig presset? Fra den lille bekymring til katastrofen? Meget tyder på, at vores strategi er den samme.

Du kender det sikkert. Der er en deadline som skal holdes, og der sker alt muligt, som ikke skal ske. Det er langt fra første gang. Kunden bliver sur, hvis de ikke får deres produkt til tiden. Du mærker at den er helt gal. Hvad er din første impuls?

 

  1. Du tjekker din mail for lige at falde til ro og få styr på tankerne.
  2. Du indkalder straks teamet for, at I sammen kan finde en hurtig løsning, som du sætter i værk
  3. Du går til frokost eller henter kaffe og taler med kollegerne.

 

Det behøver nu ikke at være så dramatisk. Måske føler du dig bare malplaceret i store forsamlinger og hader small talk? Så kan man godt lige komme i tanke om det meget væsentlige i, at rydde op i indbakken. I stedet for, at gå til den reception, hvor der kommer nogle mennesker, som er vigtige for din business.

Din frygt eller ubehag ved noget, kan, hvis du er ikke er bevidst, derved give anledning til selvsabotage. I det her tilfælde ved, at du ikke er til stede og tilgængelig for nye forretningsforbindelser.

 

Hvordan reagerer du under pres

Psykologien har flere bud på coping strategier, som det kaldes. Altså, hvordan du håndterer dig selv og dine omstændigheder når du har meget på tallerkenen, du frygter for fremtidien eller økonomien eller noget helt tredje.

Jeg har ofte hørt folk sige, at de arbejder bedst under pres. Men hvis du har hørt blot et af mine online foredrag, så ved du, at det er bare en historie, en overbevisning, de har om sig selv. Sandheden er, at de fleste misser ting, fordi fokus er fastlåst på en krisesituation. Du kender sikkert til, hvor meget, der må vige ift. andre ting, når en brandslukning er nødvendig på kontoret, eller helt reelt.

 

Coping strategier

En coping strategi er en måde du vælger, at håndtere frygt på. Så befinder vi os i krybdyrshjernen, hvor amygdala hersker. Frygt er den vigtigste impuls og den overtrumfer alt. Frontallapperne, hvor du tænker bevidste tanker, bliver fuldstændig tilsidesat. Hvad kan man så gøre?

Du har følgende valgmuligheder. De gamle termer er kæmp, flygt og frys. Hvad gør du oftest?

  • Kæmp – handle
  • Flugt – overspringshandling
  • Frys – forsvinde (virkeligt eller mentalt)

 

Dengang en sabeltiger var efter os, kunne disse tre muligheder give god mening under forskellige omstændigheder. Men i dag, hvor det, der trigger frygten er anderledes, er de måske ikke så hensigtsmæssige.

Problemet er, at vi har en yndlingsstrategi. For eksempel, at når du er bekymret for en deadline e.l. så nytter det ikke, at forsvinde. Men det giver god mening, hvis en kollega, du ikke ønsker konflikt med lige nu, er i farvandet.

 

Kend din stress type

Her får du et par situationer, som beskriver de forskellige strategier. Så kan du jo prøve at reflektere over din foretrukne strategi. En coping strategi er en vanemæssig måde at handle på. Husk på, at frygten overtrumfer alt. Så det er nødvendigt, at være forudseende.

 

Tiger

Kæmper – handler: Du finder hurtigt noget du kan gøre og sætter straks igang. Egentlig er det lige meget hvad, bare du handler, så kommer det næste skridt naturligt. Nogle gange kommer man til at handle forkert, men det må man bare tage med. Det vigtigste er, at gøre noget.

Nogle gange ved du godt, at det ikke er smart at handle lige nu, men du har et ustyrligt behov for at gøre noget. Tænk. Begynd at støvsuge, tæl til 10 eller noget andet, for at få brugt handle-impulsen. Alternativet er, at føle sig som hunden mellem keglerne eller at have ødelagt en mulighed.

 

Gås

Flugt – overspringshandling: Du beslutter, at det er smart først at skifte til vinterdæk på bilen, før du skal besøge svigermor, som din kone foreslog her til morgen. Det er farligt at køre i koldt vejr uden ordentligt udstyr og I skulle jo nødigt køre galt. I øvrigt vil svigermor ikke bryde sig om, at der skete jer noget, hvis bilen skulle køre i grøften.

Du ved selvfølgelig godt, at det er en lam overspringshandling, men du kan ikke gøre for det. JO du kan. Du kan beslutte dig til, at du ikke vil lade dig tyranisere af din frygt. Du samler dit mod og ser det positive i at være sammen med fruen. Eller tager diskussionen med det samme. Alternativet er, at føle sig dum eller konfliktsky.

 

Skildpadde

Frys – forsvinde: Du mærker at du føler dig kold og skidt tilpas. Du skal stå foran 100 af dine nærmeste kolleger i morgen og fortælle om jeres projekt, som har været en stor succes. I har fundet en fantastisk ny metode, at teste foderudstyr på. Det er rigtigt ærgerligt, at du ikke kan stå der på det høje podie, hvor alle kan se dig og høre dig. Du ville faktisk gerne, men nu er du altså blevet syg…

Du er et eller andet sted helt klar over, at du ikke tør stille dig op på det podie. Du tør ikke synligheden. Derfor gemmer du dig. Du kunne foreslå, at hele teamet stod der, og at I alle sagde noget, var sammen om det. Det vil være en kæmpesejr for dig. Alternativet er, at føle sig rådden overfor teamet. Vide, at de godt ved, hvorfor du er syg.

 

Væk fra at være frygt styret

Det er muligt, at kende sine mønstre så godt, at du kan træne dig ind i tillid og ud af frygten. Det betyder at dine beslutninger og handlinger baseres på langt stærkere dømmekraft. Og at du bliver langtidsholdbar.

Det koster nemlig energi at agere frygt-styret, og kroppen lider under det, fordi adrenalin og kortisol (stresshormoner) nedsætter immunforsvaret. Det er også derfor, at et hårdt arbejdsliv kan føre til sygdom.

 

Alle som træder frem offentligt på en eller anden måde, har skullet arbejdet med synlighed. Alle som træffer beslutninger, har skullet arbejde med frygt for konsekvenser. Hvad har du brug for at arbejde med?

Vidste du at det at være sensitiv overfor andres energi (noget som i udgangspunktet er godt) kan udløse stressreaktioner? Det kan du læse mere om her.

Du kan læse mere om stress symptomer på Netdoktor.dk

 

Marianne Arnkjær
  • Facebook
  • Gmail
  • LinkedIn